Puttanesca

Puttanesca

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Przez pół minuty podsmażamy 2 ząbki czosnku, wcześniej przeciśniętego przez praskę.

Krok 3
Dodajemy pół łyżeczki pasty z papryczek. Wszystko zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy aż zgęstnieje.

Krok 4
Oliwki, kapary i anchois kroimy i dodajemy do sosu. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy szczyptę cukru, doprawiamy solą do smaku.

Krok 5
Wcześniej ugotowany makaron mieszamy z sosem.

Składniki

  • 200g makaronu penne
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwek
  • olej
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 filecików anchois
  • czosnek
  • pasta z ostrych papryczek
  • sól
  • cukier