Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja,
Ze śmietanką
Nadzienie
Mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso, podsmażyć, ostudzić. Dodać śmietanę, jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.
Ciasto
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.
Z przygotowanych składników zagnieść ziemniaczane ciasto. Pozostałą mąką posypać deskę. Z ciasta formować małe placuszki, na każdy włożyć porcję przygotowanego mięsa.
Dokładnie zlepić formując kulki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pyzy wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić usmażonym boczkiem z cebulą i podawać.