Quiche ze szpinakiem, boczkiem i pomidorkami

Quiche ze szpinakiem, boczkiem i pomidorkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Quiche to wywodząca się z Francji wytrawna tarta, której podstawą jest masa jajeczno-śmietanowa. Jeśli chodzi o dodatki, obowiązuje całkowita dowolność - w tym wypadku jest to świeży szpinak baby, wędzony boczek i pomidorki koktajlowe, a na górze ciągnący się ser mozzarella.

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Masło pokroić na kawałki i posiekać na stolnicy razem z mąką i solą. Zrobić wgłębienie, dodać jajko i wodę, zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Krok 2
W międzyczasie przygotować farsz. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek, przesmażyć, a następnie dodać szpinak. Smażyć do momentu, aż szpinak zwiędnie. Posolić i popieprzyć, zdjąć z patelni.

Krok 3
Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na pół.

Krok 4
W misce wymieszać śmietankę oraz jajka. Posolić i popieprzyć. Następnie delikatnie wmieszać w masę szpinak.

Krok 5
Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Krok 6
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty lub tortownicy. Ponakłuwać widelcem dno. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać obciążenie (np. fasola, groch). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i piec kolejne 10 minut.

Krok 7
Na upieczony spód wylać masę ze szpinakiem i powtykać w nią pomidorki. Na górze ułożyć także plastry boczku. Całość posypać tartą mozzarellą.

Krok 8
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Spód:

  • - 250 g mąki pszennej,
  • - 125 g zimnego masła,
  • - 60 ml zimnej wody,
  • - 1 jajko,
  • - ½ łyżeczki soli

Nadzienie:

  • - 150 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • - 100 g szpinaku baby,
  • - 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • - 3 jajka,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - garść pomidorków koktajlowych,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 100 g tartej Mozzarelli Mlekpol