Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Racuchy drożdżowe to pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem, ale możemy także dodać ulubione owoce czy syrop klonowy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2
W drugim naczyniu rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mleka (ciepłego). Odkładamy na około 10-15 minut, aż urosną.

Krok 3
Do mąki dodajemy wyrośniętej drożdże, żółtka, sól, cukier waniliowy, ekstrakt i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

Krok 4
Białka ubijamy i dodajemy je delikatnie do ciasta. Mieszamy i odstawiamy całość na 20-25 minut.

Krok 5
Patelnię nagrzewamy, dodajemy 3 łyżki oleju. Ciasto nakładamy porcjami i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (duże)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania