Racuchy drożdżowe to pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem, ale możemy także dodać ulubione owoce czy syrop klonowy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.
Danie: Podwieczorek,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Krok 2
W drugim naczyniu rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mleka (ciepłego). Odkładamy na około 10-15 minut, aż urosną.
Krok 3
Do mąki dodajemy wyrośniętej drożdże, żółtka, sól, cukier waniliowy, ekstrakt i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.
Krok 4
Białka ubijamy i dodajemy je delikatnie do ciasta. Mieszamy i odstawiamy całość na 20-25 minut.
Krok 5
Patelnię nagrzewamy, dodajemy 3 łyżki oleju. Ciasto nakładamy porcjami i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy.