Racuchy z malinami i rabarbarem

Racuchy z malinami i rabarbarem

Autor: Śnieżynka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, wsypać 2-3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.

Krok 2
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki, posypać cukrem z wanilią.

Krok 3
Maliny opłukać i osuszyć.

Krok 4
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać jogurt, pozostałą mąkę, sól i żółtko, wymieszać, odłożyć na 10 minut.

Krok 5
Następnie wsypać maliny i rabarbar, delikatnie zamieszać.

Krok 6
Na rozgrzany olej łyżką układać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 1,5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. mleka Łaciate
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 laska rabarbaru
  • 1 szkl. malin
  • Cukier puder
  • Olej do smażenia