Risotto z curry

Risotto z curry

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zwolenników smaku curry jest wielu. Najprostsza wersja risotta. Ważne, aby nasz ryż uzyskał odpowiednią konsystencję podczas gotowania.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Cebule i ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy ryż. Całość smażymy 1 minutę. Wlewamy wino. Po jego całkowitym wyparowaniu, dodajemy porcjami bulion.

Krok 2
Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Ostrożnie mieszamy.

Krok 3
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i curry. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby ryż uzyskał odpowiedni smak i aromat.

Wskazówki

Risotto idealnie smakuje z białym, wytrawnym winem.

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 łyżki masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz