Risotto z porem i szafranem

Risotto z porem i szafranem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Risotto z porą to tanie i szybkie tanie. Łatwość w przygotowaniu sprawia, że jest często podawane. Polecam to danie zarówno na obiad, lunch lub kolację. Por i szafran sprawią, że ryż nabierze niecodziennego smaku

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Podgrzewamy bulion ze szczyptą szafranu.

Krok 2
¾ pora kroimy w drobną kosteczkę, natomiast ¼ kroimy w plasterki, które wykorzystamy do ozdobienia naszego dania.

Krok 3
W głębokiej patelni, na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę porę. Dodajemy ryż i całość smażymy 2 minuty. Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż do momentu, aż uzyskamy konsystencję al dente.

Krok 4
Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.

Krok 5
Gotowe risotto ozdabiamy plasterkami pora. Smacznego!

Wskazówki

Pamiętajmy aby wybrać odpowiednią odmianę ryżu, przeznaczonego do risotto.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz