Rogaliki z konfiturą

Rogaliki z konfiturą

Autor: Barbara Kulesza

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

robimy ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicy i dodać drobno posiekane masło. Kolejno dodać, cukier, sól oraz żółtka i śmietanę. Całość, dość szybko zagnieść. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki naokoło od 1 do 2 godziny. Po tym czasie, ciasto, ciasto podzielić na trzy równe części. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkuj każdy kawałek na grubość domowego makaronu. Za pomocą naczynia wykrój koło. Każdy okrąg podziel na 6 równych trójkątów. Na każdy nałożyć łyżeczkę konfitur jak najbliżej podstawy.

Krok 2
Rogalik zwijamy od szerszej strony do węższej a końce zawijamy do środka.Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 190 stopniach.

Ciasto

  • około 400 g mąki pszennej,
  • kostka masła z Łaciate 200 g,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany gęstej 18 % Łaciata,
  • 200 g konfitury smak według uznania,
  • 1/3 łyżeczki sol