ROLADA CZEKOLADOWA

ROLADA CZEKOLADOWA

Autor: Agnieszka Janczak

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać Dodać żółtka, szybko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać łyżkę oleju. Przygotowaną masę wylać cienką warstwą na dużą lachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez 15 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w rulon.

KREM
Czekolady roztopić. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

ROLADA
Upieczony biszkopt rozłożyć, posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie. Zwinąć wszystko w rulon. Roladę posmarować kremem, oprószyć przez sitko kakao, udekorować wiśniami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Wskazówki

Zamiast wiśni można użyć dowolnych owoców sezonowych. Krem czekoladowy komponuje się świetnie z malinami.

CIASTO

  • 7 jajek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 140 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao

KREM

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiśnie z nalewki do dekoracji i jako dodatek do kremu