Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Autor: Joanna Kryla

Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle, kiedy jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawić szpinak do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do szpinaku dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze rozsmarować masę szpinakową. Piec w 180 st C przez 15 min. Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki. Podawać z cząstkami cytryny. Smacznego!

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Szpinak usmażyć na rozgrzanym maśle, kiedy jest już podsmażony dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i gałkę muszkatołową. Odstawić szpinak do ostygnięcia.

Krok 2
Białka oddzielić od żółtek.

Krok 3
Do szpinaku dodać żółtka i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem.

Krok 4
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze rozsmarować masę szpinakową. Piec w 180°C przez 15 min.

Krok 5
Po wyciągnięciu z piekarnika zwinąć w roladę i zostawić do ostygnięcia.

Krok 6
Serek śmietankowy doprawić solą i pieprzem, rozsmarować go na szpinakowym biszkopcie i równomiernie wyłożyć na to wędzonego łososia, ponownie zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroić w równe plasterki.

Krok 7
Podawać z cząstkami cytryny.

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 200 g serka śmietankowego
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz gałka muszkatołowa