Rożki czekoladowe z bitą śmietaną

Rożki czekoladowe z bitą śmietaną

Autor: Monika Och

Danie: Deser,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 15 cm, zwinąć je w różki, a bok skleić taśmą samoprzylepną.

Krok 2
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Łyżką nałożyć do rożków i rozsmarować pędzelkiem by czekolada równo pokryła ścianki. Włożyć do zamrażalnika na 5 minut. Po tym czasie zdjąć papier.

Krok 3
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Dosypać drobno starty na tarce wafelek (kawałek zostawić do dekoracji) i wymieszać. Przełożyć do szprycy i wcisnąć bitą śmietanę do rożków.

Krok 4
Do każdego rożka na wierzch włożyć do dekoracji kawałek wafelka mlecznego .

Składniki:

  • 10 dkg czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 150 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%
  • Łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • Wafelek mleczny