Dla miłośników kurek to idealny przepis na tarte. Prosta w przygotowaniu tarta, która zachwyca smakiem i aromatem.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone na kawałki i siekamy. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Ciasto wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 2
Kurki oczyszczamy. Cebulę siekamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulkę. Następnie wrzucamy kurki i smażymy chwilę, do momentu, aż woda odparuje. Doprawiamy sola i pieprzem, odstawiamy.
Krok 3
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Serek śmietankowy łączymy z serkiem gruvere i śmietanką Łaciatą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy 35 cm.
Krok 4
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a ten kładziemy na blaszkę. Spód smarujemy kremem z serów, ale zostawiamy kilka centymetrów od brzegu wolne. Wykładamy na krem kurki. Brzegi zawijamy do środka (przykrywając lekko kurki). Następnie roztrzepujemy żółtko i smarujemy nim lekko brzegi.
Krok 5
Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.