Rustykalna tarta kurkowa

Rustykalna tarta kurkowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Dla miłośników kurek to idealny przepis na tarte. Prosta w przygotowaniu tarta, która zachwyca smakiem i aromatem.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone na kawałki i siekamy. Jogurt łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Ciasto wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Krok 2
Kurki oczyszczamy. Cebulę siekamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulkę. Następnie wrzucamy kurki i smażymy chwilę, do momentu, aż woda odparuje. Doprawiamy sola i pieprzem, odstawiamy.

Krok 3
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Serek śmietankowy łączymy z serkiem gruvere i śmietanką Łaciatą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o średnicy 35 cm.

Krok 4
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a ten kładziemy na blaszkę. Spód smarujemy kremem z serów, ale zostawiamy kilka centymetrów od brzegu wolne. Wykładamy na krem kurki. Brzegi zawijamy do środka (przykrywając lekko kurki). Następnie roztrzepujemy żółtko i smarujemy nim lekko brzegi.

Krok 5
Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Nadzienie:

  • Ok. 400 g kurek
  • 1 cebulka mała
  • 1 opakowanie serka śmietankowego do smarowania
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 36%
  • Kilka łyżek startego sera gruyere
  • 1 żółtko do smarowania
  • Sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 1¼ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 g zimnego masła Łaciate pokrojonego na kawałki
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ¼ szklanki zimnej wody