Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor: Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju.

Krok 3
Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty.

Krok 4
Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut.

Krok 5
Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 6
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Krok 7
Układać ryby w salaterce warstwami, ryby i warzywa na przemian.

Składniki:

  • Filet z białej ryby ( dorsz, mintaj)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ½ selera
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • Sól i pieprz
  • Listki laurowe
  • Ziele angielskie
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. wody

Panierka:

  • Mąka do obtaczania
  • Olej do smażenia