Ryba w cieście

Ryba w cieście

Autor: najlepszewkuchni.pl

Niby zwykła ryba, a podana w inny sposób niż tradycyjnie. Przepis jest trochę pracochłonny, jednak efekt jest tego wart. Idealnie sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Filety rybne kroimy na podłużne kawałki, solimy, pieprzymy, zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą i umieszczamy w chłodnym miejscu na 30 minut. Ciasto: białko oddzielamy od żółtka i ubijamy. Do żółtek dodajemy mleko, mąkę, olej i sól. Mieszamy i na chwilę odstawiamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Krok 2
Do głębokiej patelni wlewamy olej (ilość oleju powinna być dwukrotnie większa, niż smażone ryby). Kawałki ryb obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim oleju, aż do uzyskania złocistego koloru.

Krok 3
Gotowe ryby umieszczamy na sicie do odcedzenia nadmiaru tłuszczu.

Wskazówki

Podajemy na gorąco same lub z ziemniakami.

Składniki

  • 500 g dowolnych filetów rybnych
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka soli

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Marynata:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżki octu (podane składniki połączyć ze sobą i wymieszać)