Ryba z rożna z rozmarynem

Ryba z rożna z rozmarynem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Aromatyczna potrawa na grilla. Nieskomplikowane przyrządzenie ryby zachęca do jej grillowania. Można wykorzystać do przygotowania tej potrawy ryby różnych gatunków, jakie akurat uda nam sie dostać, zarówno słodko, jak i słonowodnych.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Rybę dokładnie czyścimy, opłukujemy i suszymy. Duże kawałki kroimy, małe ryby zostawiamy w całości.

Krok 2
Sprawioną rybę solimy i smarujemy sokiem z cytryny i olejem.

Krok 3
Przygotowujemy sos do polewania ryby podczas jej grillowania. Mieszamy 3 łyżki oleju z taką samą ilością octu winnego i rozgniecionymi gałązkami rozmarynu (powinny puścić sok).

Krok 4
Rożno mocno rozgrzewamy, układamy na nim rybę i podczas grillowania często smarujemy ją przygotowanym sosem z rozmarynem.

Wskazówki

Można wykorzystać do przygotowania tej potrawy ryby różnych gatunków, jakie akurat uda nam sie dostać, zarówno słodko, jak i słonowodnych.

Składniki:

  • 1,5 kg ryby (w całości lub w kawałkach)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu winnego