Sałata z papryką i pomidorami

Sałata z papryką i pomidorami

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Paprykę pokroić w zapałkę. Większe pomidorki przekroić na pół, a małe pozostawić całe.

Krok 2
Kukurydzę osączyć z zalewy. Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie półkrążki.

Krok 3
Jabłko obrać, usunąć nasiona, drobno posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do sałaty, polać olejem smakowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Wskazówki

Surówkę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki śliwkowej
  • 0,5 pęczka rzodkiewki
  • 0,5 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju z bazylią i suszonymi pomidorami
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku