Jest to zdrowa, pożywna i smaczna kasza, która jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie komponuję się z awokado. Sałatka nabiera wyrazistego smaku i może zastąpić nam obiad podczas dłuższego pobytu w pracy czy w podróży.
Danie: Kolacja, Sałatki,
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten,
Wegetariańskie
Fit
Krok 1
Kaszę wrzucamy do wrzącej wody według następujących proporcji: 0,5 szklanki gruboziarnistej kaszy – 1 szklanka wody lub 0,5 szklanki drobnoziarnistej kaszy – 2/3 szklanki wody.
Krok 2
Gruboziarnisty bulgur gotujemy ok. 6–8 minut, a drobnoziarnisty zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy! Wodę lekko solimy.
Krok 3
Podczas, gdy kasza się gotuję przekrawamy na pół awokado i kroimy w plastry. Ogórki razem ze skórką także kroimy w plastry, a pomidory na części. W miskach układamy sałatę, dodajemy pokrojonego pomidora oraz ogórka.
Krok 4
Po ugotowaniu/parzeniu kaszy odsączamy ewentualny nadmiar wody, wykładamy ją do miseczek. Na koniec dodajemy pokrojone awokado.
Przed gotowaniem bulgur płuczemy zimną wodą. Można również podsuszyć ziarna kaszy na rozgrzanej patelni – unikniemy w ten sposób sklejenia się ziarenek.