Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Autor: najlepszewkuchni.pl

Bób, podobnie jak inne warzywa z roślin strączkowych, zawiera znaczną ilość białka. Dodatkowo bób posiada wysokie pokłady błonnika pokarmowego i kwasu foliowego.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Zacznij od ugotowania bobu. Do małego garnka nalej wody i osól. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj bób i gotuj bez przykrycia przez 15 minut.

Krok 2
W czasie, gdy bób będzie się gotował rukolę opłucz pod wodą i odstaw do odsączenia. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw i drobno posiekaj. Paprykę umyj i pokrój na małe kawałki.

Krok 3
Gdy bób już się ugotuje, przecedź go i przelej zimną wodą. Przygotuj miskę na sałatkę, połącz wszystkie wcześniej przygotowane składniki (rukola, papryka, cebula, bób) i dodaj oliwki.

Krok 4
Całość dopraw solą i pieprzem według uznania, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Wskazówki

Zamiast papryki możesz użyć pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki.

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 50 g czarnych oliwek
  • 200 g rukoli
  • 2 papryki czerwone
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek