Sałatka z ośmiorniczkami i krewetkami

Sałatka z ośmiorniczkami i krewetkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Ośmiorniczki to prawdziwy przysmak. Ich delikatne mięso, przyprawione przeróżnymi dodatkami, doskonale nadaje się na lunch, lekką kolację lub jako składnik sałatki.

Danie: Kolacja, Sałatki,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Skorupiaki,

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Czosnek obierz. Ząbki pokrój na pół. Rozgrzej w rondlu oliwę, wrzuć czosnek, a gdy zacznie wydzielać aromat zdejmij go z ognia do miseczki.

Krok 2
Na oliwę wyłóż ośmiorniczki i smaż chwilę. Dodaj zioła i przypraw solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem, aż do miękkości ośmiorniczek ok. 40 minut.

Krok 3
W tym czasie na innej patelni usmaż krewetki. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno czosnek.

Krok 4
Pokrój pomidory na ósemki. Orzechy obierz z łupin i bardzo drobno je posiekaj.

Krok 5
Kiedy owoce morza będą już gotowe, przełóż je do miseczki razem z pozostałymi składnikami. Możesz, ale nie musisz dodać mixu sałat. Całość polej oliwą. Smacznego!

Wskazówki

Ośmiorniczki będą najsmaczniejsze, jeśli na wstępie zostaną obsmażone w oliwie aromatyzowanej czosnkiem. Czosnek jest do nich idealną przyprawą, ponieważ dodaje im wyrazistości.

Składniki:

  • 1 opakowanie ośmiorniczek
  • 1 opakowanie krewetek
  • 1 czerwony pomidor
  • 1 zielony pomidor
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 orzechy włoskie
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • mix sałat