Sałatka z ryżem, tuńczykiem i awokado

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i awokado

Autor: Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Ryż wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 15 minut. Odcedzamy, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy pora pokrojonego w półplasterki oraz awokado pokrojone w grubą kostkę.

Krok 2
Tuńczyka odsączamy z zalewy, oliwki kroimy na połówki i dodajemy do reszty składników, mieszamy.

Krok 3
Do oliwy dodajemy przyprawę do sałatek, pieprz i pestki dyni. Dokładnie mieszamy i łączymy sos z sałatką.

Składniki:

  • 100 gram ryżu
  • 1 por
  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki przyprawy do sałatek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku