Schab słodko-kwaśny

Schab słodko-kwaśny

Autor: najlepszewkuchni.pl

Schab w sosie słodko-kwaśnym to idealnie pasująca do ryżu potrawa. Rewelacyjnie sprawdzi się podczas szybkiego lunchu. Znajdzie licznych swoich zwolenników.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy curry, a następnie lekko obsmażamy na maśle.

Krok 2
Dodajemy pokrojone w kostkę kawałki ananasa i papryki, a następnie pokrojone w plasterki cebule. Całość mieszamy i polewamy miodem, a następnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy imbir i mieszamy.

Krok 3
Smażymy razem na patelni ok. 15 minut, po czym dodajemy resztę przypraw i dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody.

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 2 czerwone cebule
  • ½ puszki ananasa
  • ½ żółtej papryki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła