Schab w sosie własnym z ziemniakami i warzywami

Schab w sosie własnym z ziemniakami i warzywami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny - idealne na niedzielny, wspólny posiłek. Proste w przygotowaniu i efektowne - z pewnością posmakuje domownikom.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Schab myjemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty (ząbki czosnku przeciskamy przez praskę). Schab nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

Krok 2
Kolejnego dnia przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Dolewamy bulion, przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 2,5 godziny.

Krok 3
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Mieszankę warzywną gotujemy. Schab przekładamy na talerz, sos przelewamy do rondelka, podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką.

Krok 4
Schab kroimy na plasterki i podajemy z sosem, ziemniakami posypanymi koperkiem i warzywami.

Składniki:

  • 2 kg kawałek schabu wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 koper
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw