Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny - idealne na niedzielny, wspólny posiłek. Proste w przygotowaniu i efektowne - z pewnością posmakuje domownikom.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Ze śmietanką
Krok 1
Schab myjemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie składniki marynaty (ząbki czosnku przeciskamy przez praskę). Schab nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2
Kolejnego dnia przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Dolewamy bulion, przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 2,5 godziny.
Krok 3
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Mieszankę warzywną gotujemy. Schab przekładamy na talerz, sos przelewamy do rondelka, podgrzewamy i zagęszczamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z mąką.
Krok 4
Schab kroimy na plasterki i podajemy z sosem, ziemniakami posypanymi koperkiem i warzywami.