Schab w sosie z marchewką

Schab w sosie z marchewką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
W rondlu rozpuścić masło, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 2 minuty. Zalać gorącą wodą. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2
Mięso oczyścić i pokroić na cienkie kawałki.

Krok 3
Dodać mięso do wywaru, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 30 minut.

Krok 4
W trackie gotowania pilnować, aby mięso nie przywarło do dna naczynia.

Krok 5
Dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę, groszek i gotować aż do miękkości mięsa ( około 40 minut).

Krok 6
Do szklanki odlać trochę sosu, wymieszać dokładnie z mąką po czym dolać do reszty sosu, zagotować i podawać.

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • 500 ml wody
  • 2 marchewki
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło klarowane