Schabowy w aromatycznym cieście

Schabowy w aromatycznym cieście

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i kolorowym pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

Krok 2
Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z 1 łyżką mąki, majonezem, przyprawą curry, papryką i czubrycą.

Krok 3
Przygotowane mięso obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście. Włożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Składniki:

  • 1 kotlet schabowy
  • ½ ząbka czosnku
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • ½ łyżeczki czubrycy zielonej
  • Oliwa