Schabowy w sosie

Schabowy w sosie

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, nakłuć maszynką do zmiękczania mięsa. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem.

Krok 2
Następnie z obu stron obtoczyć w mące i zrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Krok 3
Rumiane mięso przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ubity w moździerzu jałowiec, mielony kminek, przykryć i dusić pod przykryciem.

Krok 4
Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.

Krok 5
Śmietanę wymieszać z mieloną papryką i łyżką mąki, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym. Przed podaniem sos przecedzić przez sito.

Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 8-10 szt. ziela angielskiego
  • 0,4 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2-3 łyżki oleju
  • Pieprz kolorowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Sos sojowy