Danie: Obiad,
Osób: 3
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja,
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, nakłuć maszynką do zmiękczania mięsa. Oprószyć solą i kolorowym pieprzem.
Krok 2
Następnie z obu stron obtoczyć w mące i zrumienić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Krok 3
Rumiane mięso przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ubity w moździerzu jałowiec, mielony kminek, przykryć i dusić pod przykryciem.
Krok 4
Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 5
Śmietanę wymieszać z mieloną papryką i łyżką mąki, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną gałką muszkatołową i sosem sojowym. Przed podaniem sos przecedzić przez sito.