Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor: Anna Bobrowska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, dno posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wypuścić papier na zewnątrz, boki tortownicy wysmarować masłem.

Krok 2
Serek wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Krok 3
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody (dokładnie rozmieszać) i poczekać aż przestygnie. Letnią żelatynę dodać do serka, bardzo powoli, jednocześnie miksując mikserem na małych obrotach, tak aby żelatyna nie posklejała się i nie potworzyła grudek.

Krok 4
Gotową masę serową przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.

Krok 5
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wymieszać i odstawić do stężenia.

Krok 6
Gdy galaretka będzie prawie gotowa wyjąć sernik z lodówki i na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki i schłodzić przez całą noc. Na koniec można udekorować kolorowymi dodatkami.

Ciasto

  • 60 dag serka homogenizowanego Rolmlecz wanilia Mlekpol,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wrzącej wody (do rozpuszczenia żelatyny),
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • kolorowe dodatki do dekoracji