Sernik nowojorski z borówkami

Sernik nowojorski z borówkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Sernik nowojorski to prawdopodobnie najlepszy sernik na świecie - cudownie kremowy, wręcz rozpływający się w ustach. Jego jedzenie to czysta przyjemność. Jest nieco pracochłonny - uzyskanie odpowiedniej konsystencji wymaga długiego chłodzenia, jednak smak wynagradza wszystko. W tej wersji sernik został wzbogacony o borówki, które przyjemnie chrupią i przełamują teksturę.

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Masło roztopić i przestudzić. Ciastka rozdrobnić w malakserze. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.

Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić masą ciasteczkową dno i boki formy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 3
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół).

Krok 4
Na dole piekarnika ustawić blaszkę wypełnioną prawie w całości wrzącą wodą.

Krok 5
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w dużej misie i zmiksować jedynie do połączenia składników – zbyt długie miksowanie spowoduje, że sernik urośnie podczas pieczenia, a tego nie chcemy. Wylać masę na ciasteczkowy spód.

Krok 6
Wstawić sernik do piekarnika i piec 70 minut. Wystudzić przy otwartym piekarniku.

Krok 7
Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować borówkami.

Spód:

  • - 350 g ciasteczek zbożowych,
  • - 120 g masła Łaciate

Masa serowa:

  • - 1 kg serka Mascarpone Mlekpol,
  • - 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • - 200 ml kwaśnej śmietany Łaciatej 18%,
  • - 5 żółtek,
  • - 4 jajka, rozmiar M,
  • - 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • - 250 g borówek amerykańskich