Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

Autor: Aneta Gwiner

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Ciasto
100 g masła posiekaj wymieszaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj 1 jajko. Zagnieć. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a potem ciastem. Piec w temp. 200ºC przez 10 minut.

Masa serowa
Zmiel ser, dodaj do niego 150 g masła. Zmiksuj do gładkiej masy. Wymieszaj 7 żółtek z cukrem i dodaj do sera. Dodaj budyń i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z 7 białek i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na ciasto i piecz w 180ºC przez ok 70 min. Jak ciasto ostygnie posmaruj ciasto dżemem jagodowym i  polej lukrem.

Składniki

  • ser biały 1 kg
  • masło Łaciate 250 g
  • jajka 8
  • cukier 200 g
  • budyń waniliowy 1
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka 225 g
  • cukier puder 100 g