Słodko-kwaśna wieprzowina

Słodko-kwaśna wieprzowina

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne kąski wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie. Idealnie pasują do ryżu i warzyw. Możemy podać je również jako samodzielną potrawę, np. w formie przekąski.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam,

Przygotowanie

Krok 1
Ścieramy skórkę z ½ cytryny. Całą cytrynę wyciskamy. Mieszamy oliwę, cynamon, paprykę, curry, sok i skórkę z cytryny, imbir, miód.

Krok 2
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy minimum na 3 godziny.

Krok 3
Smażymy na patelni ok. 25 minut. W razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody.

Krok 4
Mięso przed podaniem posypujemy sezamem.

Wskazówki

Podajemy np. z ryżem i warzywami.

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu