Pyszne kąski wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie. Idealnie pasują do ryżu i warzyw. Możemy podać je również jako samodzielną potrawę, np. w formie przekąski.
Danie: Obiad,
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Sezam,
Krok 1
Ścieramy skórkę z ½ cytryny. Całą cytrynę wyciskamy. Mieszamy oliwę, cynamon, paprykę, curry, sok i skórkę z cytryny, imbir, miód.
Krok 2
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z marynatą i odstawiamy minimum na 3 godziny.
Krok 3
Smażymy na patelni ok. 25 minut. W razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilością wody.
Krok 4
Mięso przed podaniem posypujemy sezamem.
Podajemy np. z ryżem i warzywami.