Smażona wieprzowina z brokułami

Smażona wieprzowina z brokułami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wieprzowina z brokułami jest daniem dla każdego. Pyszna wieprzowina, zdrowe brokuły to zalety tego wspaniałego dania. Polecane na każdą okazję.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Brokuły blanszujemy przez 1 minutę, a następnie odcedzamy na sitku.

Krok 2
Schab wieprzowy kroimy w paski. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następie obtaczamy mąką kukurydzianą i smażymy na oleju, aż do uzyskania koloru rumianego. Dodajemy drobno posiekaną paprykę chili i smażymy przez 3 minuty.

Krok 3
Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 2 minuty. Bulion mieszamy z sosem sojowym.

Krok 4
Następnie zalewamy bulionem mięso i przez chwilę podgrzewamy do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Danie możemy podać z ryżem.

Składniki

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 2 brokuły
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 papryka chili
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej