Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą

Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą

Autor: Paulina Wardęcka

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

Krok 1
Mąki, budyń i proszek przesiać i zagnieść z zimnym masłem. Wmieszać cukier, a następnie dodać żółtka i śmietankę.

Krok 2
Zagnieść ciasto lub zmiksować odpowiednimi końcówkami.

Krok 3
Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Krok 4
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.

Krok 5
W każdej kulce zrobić dziurkę i wypełnić ją (przy pomocy rękawa cukierniczego) ulubionym nadzieniem. Piec w 190* przez 25-30 min. do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła ŁACIATE,
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej),
  • 1 budyń śmietankowy,
  • marmolada, lub inne nadzienie owocowe