Sos maślany z białym winem i śmietanką

Sos maślany z białym winem i śmietanką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pochodzący z bretońskiej tradycji kulinarnej Beurre Blanc czyli biały sos maślany, podaje się do delikatnych gotowanych ryb, na przykład pstrągów. Stanowi świetnie zbilansowane połączenie charakterystycznego aromatu białego wina typu muszkatel ze śmietankowo- maślanym smakiem.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
W rondelku zagotować ocet z dodatkiem liści laurowych i zielem angielskim. Parzyć pod przykryciem przez 3 minuty i odcedzić.

Krok 2
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno posiekaną cebulkę, a gdy się zeszkli dodać białe wino i ziarna białego pieprzu. Dusić, aż cebulka zmięknie a smaki połączą się.

Krok 3
Wówczas bardzo powoli, małymi partiami dodawać aromatyczny ocet, cały czas energicznie mieszając sos aby się nie zwarzył.

Krok 4
Patelnię zdjąć z ognia i cały czas miesząc dodać śmietankę Łaciatą. Doprawić do smaku solą. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • - ½ kostki masła
  • - lampka białego wina Muszkatel
  • - 3 łyżki jabłkowego octu winnego
  • - 2 drobno posiekane dymki
  • - Kilka ziaren białego pieprzu
  • - 2 liście laurowe
  • - 2-4 ziaren ziela angielskiego
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki