Sos Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy z ziemniaków i oleju arachidowego

Sos Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy z ziemniaków i oleju arachidowego

Autor: najlepszewkuchni.pl

Popularny w Prowansji sos podawany do zup rybnych. Dokładniej mówiąc smaruje się nim bagietki, będące dodatkiem do słynnej bouillabaisse.

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy w prasce. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki rozcieramy na gładkie puree z dodatkiem czosnku i soli.

Krok 2
Żółtka przekładamy do misy miksera i ubijamy na gładką masę, do której dokładamy kolejno harrisę i puree ziemniaczane z czosnkiem.

Krok 3
Kiedy wszystkie wymienione składniki dokładnie połączą się, nie przerywając miksowania dolewamy do nich bardzo powoli olej, a na koniec dodajemy ostrą paprykę. Gotowy sos powinien mieć konsystencję puszystego, gęstego majonezu i rdzawy kolor.

Wskazówki

Sos można przygotować bez papryki, a ostrość da mu sama harrisa.

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki (odmiany rozsypującej się po ugotowaniu)
  • 1-3 ząbków czosnku
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki pasty harissa
  • 3 szklanki oleju arachidowego
  • ½ łyżeczki soli opcjonalnie
  • sproszkowana ostra papryka (opcjonalnie)