Spaghetti z pesto, krewetkami i orzeszkami piniowymi to idealne danie na wyjątkową okoliczność lub kolację we dwoje. Szybkie w przygotowaniu, nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Wyjątkowe w smaku, a jak to mówią – przez żołądek do serca!
Danie: Kolacja, Obiad,
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy, Skorupiaki,
Krok 1
Krewetki obierz i oczyść. Czosnek pokrój na plasterki.
Krok 2
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły.
Krok 3
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj krewetki, a chwilę później czosnek. Przesmaż je z obu stron, a następnie podlej winem.
Krok 5
Gdy wino odparuje, dodaj ugotowany makaron i pesto. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Rozłóż zawartość patelni na talerze. Posyp orzeszkami piniowymi i tartym serem Jantar. Smacznego!
Jeśli używasz mrożonych krewetek pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić.