Spaghetti zapiekane z kurczakiem i grzybami

Spaghetti zapiekane z kurczakiem i grzybami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Tetrazzini to amerykańska zapiekanka składająca się z makaronu spaghetti, mięsa z udek kurczaka, grzybów, i sosu śmietanowego. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Wierzch zapiekanki pokrywa przypieczony, ciągnący się ser. Świetna propozycja na obiad.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsączyć i przelać zimną wodą.

Krok 2
Suszone prawdziwki zalać wrzątkiem lekko ponad poziom grzybów.

Krok 3
Mięso z udek kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki.

Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka, obsmażyć z każdej strony, następnie dodać odsączone suszone grzyby (wody nie wylewać!), pieczarki, tymianek i czosnek. Smażyć 3-5 minut.

Krok 5
Na patelnię wlać wino i wodę z moczenia grzybów (uważając na możliwy piasek na dnie). Dusić na małym ogniu do miękkości kurczaka.

Krok 6
Na patelnię wlać śmietankę. Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 7
Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 8
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, sos i tarty parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zapieczenia się sera.

Składniki:

  • - 500 g makaronu spaghetti,
  • - 500 ml śmietanki kremówki 30% Łaciate,
  • - 400 g mięsa z udek kurczaka,
  • - 300 g pieczarek,
  • - 200 ml białego wytrawnego wina,
  • - 100 g startego parmezanu,
  • - 100 g sera żółtego Mlekpol,
  • - 20 g suszonych prawdziwków,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • - sól i pieprz,
  • - oliwa z oliwek