Tetrazzini to amerykańska zapiekanka składająca się z makaronu spaghetti, mięsa z udek kurczaka, grzybów, i sosu śmietanowego. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Wierzch zapiekanki pokrywa przypieczony, ciągnący się ser. Świetna propozycja na obiad.
Danie: Obiad,
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Ze śmietanką
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odsączyć i przelać zimną wodą.
Krok 2
Suszone prawdziwki zalać wrzątkiem lekko ponad poziom grzybów.
Krok 3
Mięso z udek kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka, obsmażyć z każdej strony, następnie dodać odsączone suszone grzyby (wody nie wylewać!), pieczarki, tymianek i czosnek. Smażyć 3-5 minut.
Krok 5
Na patelnię wlać wino i wodę z moczenia grzybów (uważając na możliwy piasek na dnie). Dusić na małym ogniu do miękkości kurczaka.
Krok 6
Na patelnię wlać śmietankę. Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 7
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Krok 8
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, sos i tarty parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zapieczenia się sera.