Stek w sosie z rabarbaru

Stek w sosie z rabarbaru

Autor: najlepszewkuchni.pl

Potrawa bardzo smaczna i zdrowa dzięki obecności rabarbaru, który ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Posiada w swoim składzie wiele witamin, jest ponadto źródłem wielu cennych składników odżywczych: wapnia, żelaza, potasu. Razem ze stekiem tworzy ciekawą propozycję jako danie obiadowe.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Czyścimy rabarbar, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki. Obieramy i drobno kroimy szalotki. W garnku rozgrzewamy olej, po czym dodajemy szalotki, które smażymy na złoty kolor.

Krok 2
Dodajemy do tego rabarbar, cukier oraz sok pomarańczowy. Wszystko gotujemy aż do zmięknięcia rabarbaru.

Krok 3
Mięso wołowe myjemy i suszymy . Posypujemy je z obu stron solą oraz grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Smażymy na pozostałym oleju po 6 minut z każdej strony.

Krok 4
Gotowe steki rozkładamy na talerze i polewamy przygotowanym wcześniej sosem rabarbarowym.

Składniki:

  • - 500 g rabarbaru
  • - 2 szalotki
  • - 7 łyżek oleju
  • - 150 g cukru
  • - 350 ml soku pomarańczowego
  • - 4 steki wołowe
  • - 2 łyżki soli
  • - 2 łyżki pieprzu