Stek z kalafiora

Stek z kalafiora

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Z kalafiora oderwij liście. Głąba nie wykrawaj. Z kalafiora wykrój dwa steki o grubości ok. 2 cm. Każdego steka wysmaruj dokładnie oliwą i dopraw solą.

Krok 2
Steki smaż na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni przez ok. 4 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż następne 4 minuty.

Krok 3
Podsmażone steki z kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w 190℃. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia przewracać steki na drugą stronę (ok. 1-2 razy).

Krok 4
Steki przed podaniem skrop sokiem z cytryny oraz dopraw pieprzem. Posyp siekaną kolendrą. Smacznego!

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • oliwa
  • kolendra
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • sól