Steki wieprzowe w sosie ananasowym

Steki wieprzowe w sosie ananasowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Ciekawy, oryginalny pomysł na podanie schabu. Słodki sos ananasowy idealnie współgra z mięsem i sprawia, że potrawa w ekspresowym tempie znika z talerza.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie przyprawiamy solą, papryką i pieprzem.

Krok 2
Plastry schabu obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Dodajemy plastry ananasa i sok z ananasa oraz miód.

Krok 4
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu płynnego