Świąteczna Babka Majonezowa

Świąteczna Babka Majonezowa

Autor: Wioleta Bednarczyk

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Białka ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier oraz cukier waniliowy, żółtka i majonez. Delikatnie zmiksuj wszystkie składniki.

Krok 2
Do masy dodaj przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny.

Krok 3
2/3 masy wylej do wysmarowanej masłem foremki na babkę. Do reszty ciasta dodaj kakao i wylej na ciasto. Piecz ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Krok 4
Przygotuj polewę. Wszystkie składniki rozpuść razem w małym garnku, a gdy polewa zacznie powoli zastygać polej nią ostudzoną babkę. Smacznego!

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • skórka otarta z cytryny
  • masło Mazurski Smak

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła Mazurski Smak
  • 3 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru