Szakszuka z chorizo i awokado

Szakszuka z chorizo i awokado

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Śniadanie,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kiełbaskę pokrój na plasterki i obsmaż z dwóch stron. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w drobne plastry. Cebulę zeszklij na patelni, a następnie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 2 minut.

Krok 2
Dodaj pomidory oraz przyprawy. Zagotuj bez przykrycia. Następnie zamieszaj i wbij jajka tak, aby rozłożyły się na całej patelni. Przykryj patelnię i zostaw na ogniu do czasu, aż białka będą ścięte, a żółtka płynne (w zależności od preferencji). Na koniec udekoruj szakszukę posiekaną pietruszką i awokado. Podawaj na patelni. Smacznego!

Wskazówki

Najlepiej przykryć patelnię szklaną pokrywką, w ten sposób łatwiej można kontrolować stopień ścięcia jajek bez utraty ciepła.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g chorizo
  • 1 awokado hass
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz