Szaszłyki wieprzowe - ekspresowe

Szaszłyki wieprzowe - ekspresowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Idealne uzupełnienie grillowego menu. Pyszne szaszłyki wieprzowe, które sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak również jako danie główne. Idealnie przyprawione, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Mięso wieprzowe myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę.

Krok 2
Mieszamy olej, miód, sos sojowy, paprykę, chili i sól. W tak otrzymanej marynacie obtaczamy kostki mięsa i odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 3
Po tym czasie nabijamy na patyki do szaszłyków razem z plastrami cebuli i pomidorów i pieczemy na rozgrzanym ruszcie, aż mięso będzie gotowe w środku.

Krok 4
Podajemy np. z świeżą czerwoną papryką i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego