Danie: Kolacja, Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, cebulę i czosnek. Zeszklij, uważając, aby nie przypalić składników. Dodaj mrożony szpinak i smaż do momentu, aż stopnieje. Dodaj pieprz, tarty ser Jantar i suszone pomidory. Mieszaj do momentu połączenia składników.
Krok 2
Do gotującej wody w garnku wrzuć płaty makaronu lasagne. Ilość dostosuj w zależności od potrzeb i wielkości naczynia żaroodpornego. Makaron gotuj przez 2-3 minuty, następnie delikatnie wyjmij i połóż obok siebie.
Krok 3
Naczynie żaroodporne wysmaruj kilkoma kroplami oleju. Następnie spód wyłóż makaronem i przeplataj na przemian warstwami, aż do momentu wypełnienia całego naczynia: passata pomidorowa, ser żółty, farsz szpinakowy i makaron lasagne. Całość posyp tartym serem mozzarella i posyp oregano.
Krok 4
Piekarnik nagrzej góra-dół do 200°C i włóż szpinakowe lasagne do piekarnika. Piecz ok. 40-50 minut. Smacznego!