Szybkie danie z kalmarów

Szybkie danie z kalmarów

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kalmary charakteryzuje delikatne w smaku mięso. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają duże ilości potrzebnego białka. Danie niezwykle smaczne i zarazem zdrowe.

Danie: Kolacja,

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Kalmary myjemy i obtaczamy w soli, a następnie na 20 minut zostawiamy w chłodnym miejscu.

Krok 2
Po tym czasie płuczemy z soli, suszymy i kroimy na średniej wielkości fragmenty. Posypujemy pieprzem. Kropimy sokiem z cytryny i dodajemy zioła prowansalskie.

Krok 3
Olej rozgrzewamy na patelni. Kalmary obtaczamy dokładnie z każdej strony w mące i smażymy na oleju.

Krok 4
Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z cytryną.

Składniki

  • 1,5 kg kalmarów
  • 200 ml oleju
  • 175 g mąki
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 natka pietruszki