Szynka pieczona w glazurze ananasowej z goździkami

Szynka pieczona w glazurze ananasowej z goździkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Aromatyczne, mięciutkie mięso przesiąknięte smakiem ananasa, chilli i imbiru. Pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. W sam raz na świąteczny stół.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
W garnku mieszamy sok ananasowy z 5 goździkami, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Zagotowujemy.

Krok 2
Szynkę nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie nacinamy w kratkę i wbijamy goździki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałą marynatą, plasterkami ananasa i cytryną pokrojona w plasterki.

Krok 3
Pieczemy 2,5 godziny w temperaturze 190 stopni.

Krok 4
Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 1 godzinę w ciepłym piekarniku.

Wskazówki

Można podawać z sałatką warzywną.

Składniki:

  • - 2 kg szynki wieprzowej,
  • -1 puszka ananasa,
  • -30 goździków,
  • -sok z 1 cytryny + 1 cytryna,
  • -1 łyżka kolorowego pieprzu świeżo zmielonego,
  • -1 łyżka soli,
  • -1 łyżeczka imbiru,
  • -2 łyżki miodu,
  • -1 łyżeczka chili