Tarator – bałkański chłodnik z orzechami i jabłkami

Tarator – bałkański chłodnik z orzechami i jabłkami

Autor: blackpearl20

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.

Krok 2
Czosnek i zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem.

Krok 3
Dodać starte na tarce jabłko

Krok 4
Całość zalać jogurtem

Krok 5
Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.

Krok 6
Doprawić do smaku.

Krok 7
posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.

Krok 8
W upalne dni można dodać kilka kostek lodu, według upodobań.

chłodnik

  • - 250 g makaron krajanka ,
  • - 1 nieduży kalafior,
  • - ½ zielonego jabłka ,
  • - gęsty jogurt naturalny 250 g,
  • - 4 ząbki czosnku, ,
  • - 4 łyżki oliwy, ,
  • - koperek 1 pęczek,
  • - bazylia ,
  • - natka pietruszki,
  • - garść pokruszonych orzechów włoskich,
  • - pieprz, sól,
  • - kilkanaście kostek lodu