Tarta czekoladowo-truskawkowa

Tarta czekoladowo-truskawkowa

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszna bardzo czekoladowa tarta z dodatkiem świeżych, słodkich truskawek. To przepis idealny na lato, kiedy jest sezon na truskawki. Zimą możesz zastąpić je innymi owocami.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Ciasteczka kruszymy i dodajemy do nich 1 łyżkę cukru, roztopione masło. Składniki miksujemy. Wykładamy gotową masę na spód formy o średnicy około 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Krok 2
Do garnka wlewamy 300 g śmietanki Łaciatej i dodajemy do niej cukier waniliowy, resztę cukru. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia i wrzucamy do środka połamaną czekoladę mleczną oraz 100 g gorzkiej. Mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.

Krok 3
Jajka ubijamy z odrobiną soli i dodajemy je do lekko przestudzonej czekolady. Masę wylewamy na spód podpieczonej tarty. Następnie wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu tarte studzimy.

Krok 4
50 g śmietanki Łaciatej wraz z resztą czekolady umieszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy tak długo, aż czekolada się rozpuści.

Krok 5
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Następnie kroimy je na połówki lub ćwiartki. Upieczoną tarte polewamy czekoladą i układamy na niej truskawki. Następnie gotową tarte chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 5 łyżek roztopionego masła Łaciate
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g śmietanki Łaciatej 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 500 g truskawek