Tarta mango-marakuja

Tarta mango-marakuja

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszna owocowa tarta z mango i marakują zachwyci Twoich gości. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Jeśli lubisz egzotyczne owoce, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sól. Następnie dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Ciasto zagniatamy i owijamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową obciążoną grochem. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ale nie wyłączamy piekarnika.

Krok 3
Mango miksujemy z sokiem z limonki. Miąższ z marakui przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy miąższ marakui do mango i całość miksujemy. Dodajemy jajka, mleko skondensowane oraz sól, znów miksujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.

Krok 4
Gdy tarta będzie upieczona, wyjmujemy i ją studzimy. Następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Krok 5
Przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą. Dekorujemy nią tarte za pomocą rękawa cukierniczego. Podajemy.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki miąższu mango
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 szklanki miąższu marakui
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)

Dodatkowo:

  • 60 g suchego grochu