Tarta z kremem czekoladowym i malinami

Tarta z kremem czekoladowym i malinami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszna, letnia tarta ze słodką i kremową masą czekoladową. Jest łatwa w przygotowaniu. Może stanowić idealny deser na przyjęcie. Jeśli lubisz połączenie czekolady z malinami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy ją razem z masłem, żółtkiem i cukrem. Dodajemy wodę (tyle, aby składniki się połączyły). Chwilę zagniatamy i zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Krok 2
Formę na tarte smarujemy lekko masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Krok 3
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Krok 4
Przygotowujemy krem. Śmietankę Laciatą wlewamy do rondla i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Zdejmujemy po zagotowaniu z ognia. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do śmietanki Łaciatej. Dodajemy masło i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Krem odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 5
Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je i odstawiamy na około 15 minut. Następnie wlewamy krem na spód. Maliny myjemy i układamy na kremie. Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.

Ciasto

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
  • - 120 g schłodzonego masła
  • - łyżeczka cukru
  • - 1 żółtko jaja
  • - 50 ml zimnej wody

Masa

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 30 %
  • - 100 g czekolady gorzkiej
  • - 10 g masła
  • - ok 100-150 g malin
  • - listki mięty do dekoracji

Dodatkowo

  • - 50 g grochu suchego