Tarta z kurczakiem, brokułami i oliwkami

Tarta z kurczakiem, brokułami i oliwkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszna i sycąca tarta, która zasmakuje na pewno całej rodzinie. Oliwki dodają jej oryginalności.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
W misce umieszczamy składniki na ciasto. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim formę do tarty (średnica ok 24 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Krok 3
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy oregano. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy kawałki kurczaka na złoto.

Krok 4
Brokuł myjemy i rozdzielamy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy różyczki. Gotujemy je przez około 6 minut. Następnie odcedzamy i wkładamy do zimnej wody. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.

Krok 5
Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na spód upieczonego ciasta układamy kurczaka, brokuły. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Układamy je również na tarcie. Zalewamy całość sosem. Wkładamy tarte do piekarnika na 30 minut.

Krok 6
Upieczoną tarte dekorujemy oliwkami.

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 40 ml wody lekko gazowanej
  • 80 g masła

Nadzienie:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1 brokuł
  • 9-12 oliwek
  • 6 pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g mozzarelli - tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • ok ¼ łyżeczki soli i pieprzu lub do smaku