Z chęcią sięgamy po kurki, gdy pojawia się na nie sezon. Możesz je przygotować na różne sposoby. Tarta z kurkami to pomysł na coś oryginalnego. Smakuje bardzo kremowo.
Danie: Obiad,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Mąkę zagnieć z jednym jajkiem i 100 g masła. Tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkowuj. Wyłóż je na formę z papierem do pieczenia i nakłuj spód widelcem. Wstaw na 15 minut do piekarnika.
Krok 3
Kurki umyj i osusz. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Cebulę także pokrój drobno.
Krok 4
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i cebulę. Smaż, aż kurki będą lekko brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 5
W misce wymieszaj jajka ze śmietanką Łaciatą. Dodaj starty ser. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z kurkami. Tak przygotowaną masę wlej na spód tarty. Wierzch posyp pokrojoną natką pietruszki.
Krok 6
Tarte piecz przez 30-40 minut, aby masa jajeczna się ścięła. Smacznego!